Nu har vi kommit in i oktober, vilket leder till bråda dagar för oss här på Butik Lokatten. Det är inte olika julförberedelser det handlar om utan något helt annat. Oktober är nämligen den stora flyttmånaden i Sverige. Det gör att många gör sig av med gamla möbler, möbler som då ibland kommer in till oss. Så har det varit varje år att hösten och speciellt då oktober är den tid på året då vi har mest att göra. Det betyder då också att vi snart kommer att ha en stor mängd fina möbler att kunna visa upp för försäljning.

Men frågan är varför det är på det här viset – varför vill folk flytta i just oktober, som ju måste vara en av de mer jobbiga månaderna att flytta under? Varför inte under perioden maj till och med augusti, då vi både är lediga och (ofta) har bra väder? Skälet verkar gå riktigt långt tillbaka i tiden och hänger samman med – skörden. Skörden måste ju bärgas först innan man kunde flytta, och detta skedde ju i september. Alltså flyttade man i slutet av september och under oktober. Konstigare än så var det inte. Men att det beteendet fortfarande lever kvar är lite underligt. Innerst inne är vi nog bönder ändå.

Dock så är augusti och juni de två näst vanligaste flyttmånaderna, så lite bättring verkar det allt ha blivit. Även om oktoberflyttandet fortfarande lever kvar både i stad och på landsort. Av skäl som numera är väldigt svåra att motivera.

Skrivet: 8 oktober, 2014
Kategori: Blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *